Nickel strip dikte op basis van ampere

Hoe bepaal je de juiste configuratie nickel strips voor batterijen gebaseerd op batterij-parameters, zoals voltage, ampere, capaciteit, etc? Een vraag waar vele van ons mee stoeien. Het aantal en afmetingen is volledig bepalend voor het aantal ampere wat je van plan bent om door je batterij te laten gaan. Om het aantal en configuratie van de nickel strips te bepalen, moet je weten hoeveel nickel strips aankunnen.

 

Ik gebruik graag een grafiek die dit aanduidt:


Aan de linkerzijde van de tabel vind je de verschillende afmetingen nickelstrips, en rechts de de drie kolommen de verschillende amperages. Voor iedere afmetingen van de nickel strips, kun je het beste aan de linkerzijde van de kolom blijven. Als je aan de rechterzijde komt, wordt de nickel heet en verliest veel energie hieraan. Ik gebruik meestal 0.15 mm dik en 8 milimeter wijd strip, die iets breder zijn dan de hier genoemde nickel strips. Ik kies altijd ervoor om lager te zitten dan 5 ampere per strip, wat ongeveer optimaal is:

Nu je weet hoeveel ampere je nickel strip kan handlen, deel je het maximum aantal ampere wat je van plan bent uit je batterij te trekken door het maximum aantal ampere wat je nickel strip kan handlen, dat is het aantal nickel strips dat je nodig hebt in iedere serieconnectie.

Dus:

Maximaal batterij ampere totaal

                                                                        = Aantal nickel strips

Maximum ampere per nickel strip

 

Een voorbeeld:

Iemand bouwt een batterij met 4 cellen in parallel: het maakt niet uit hoeveel voltage is, hoeveel parallelgroepen er zijn, het kunnen er ook 7, 13 of meer zijn. We kijken naar 2 parallelen voor nu, zodat we 1 serieconnectie maken en het makkelijk kunnen houden.

Stel ik wil 20 ampere in totaal uit deze batterij trekken. Als ik mijn 0.15mm dik en 8mm brede nickel strip wil gebruiken, betekent dat dat ik 5 ampere per strip eruit kan halen. Dus 20 ampere gedeeld door 5 ampere per strip, geeft me 4 strips in totaal. Aangezien ik er 4 in parallel heb, kan ik een enkele verbinding maken van de ene cel naar de andere:

Maar stel ik wil 40 ampère uit deze batterij trekken. Delen door 5 ampere (per nickel strip) kom je op 8. Hier mag je de extra benodigd aantal nickel strips over de bestaande leggen om op 40 uit te komen:

Aan de andere kant: als ik er maar 10 ampere uit wilde halen, had ik maar 2 serie-connecties hoeven maken:

Ik zal je een veelvoorkomende fout laten zien die mensen maken bij het maken van complexe accu’s die niet als bovenstaand kunnen worden geconfigureerd, hoewel deze de voorkeur genieten.

Aangezien het soms niet mogelijk is, moet je lange rijen van parrallelgroepen maken in dezelfde lijn.

Wat nu als ik 20 ampere uit deze batterij zou willen trekken?

We hadden namelijk gezegd: 5 a per strip. Meerdere strips op elkaar is de oplossing. Je hoeft echter niet aan het einde net zoveel strip te gebruiken als in het midden. Maar een pyramide! Zie onderstaand de meeste efficiënte manier:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *