Waarom een eBike zelf bouwen?

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen vaker kiezen voor de eBike in plaats van de auto, motor, brom- of snorfiets of gewone fiets. Waarom zou jij overstag gaan? Omdat het goedkoper is dan een kant-en-klare ebike kopen of om technische kennis op te doen over de toekomstige mobiliteit?

Ouwelui vs. jongelui

Wie nog het idee heeft dat een elektrische fiets alleen voor ouwelui is gemaakt en onsportief is ten opzichte van de gewone fiets, heeft deels gelijk. Ja, het is ‘luier’ dan een gewone fiets pakken. Een eBike heeft meer voordelen dan alleen maar oude mensen ondersteunen in het fietsen: het geeft de fietser een langere range en stelt de fietser in staat om sneller op de plaats van bestemming te komen. Daarnaast is een eBike verkiezen boven een snor- of bromfiets niet alleen sportievere optie, maar ook milieuvriendelijker. Geen geitenwollensokkentype (wat in mijn ogen een achterhaalde gedachte is, volgens mij kunnen we allemaal bijdragen aan een lage carbon footprint)? Dan is besparen op benzine, onderhoud, verzekering, wegenbelasting zeker de reden. Geen knijper? Dan kies je voor een eBike om het avontuurlijker te maken: met snelheden van 40 kilometer per uur een helling OP fietsen is iets wat je nog nooit hebt ervaren, laat staan de mensen die je voorbij fietst. Je steelt de show bij je vrienden en familie en laat zien waar je technisch toe in staat bent, doordat je zelf je eBike hebt gebouwd!

Scholieren kiezen massaal voor zelfgebouwde eBikes

Uit onderzoek blijkt dat scholieren vaker hun gewone schoolfiets inruilen voor diezelfde gewone schoolfiets maar dan met elektrische motor. Een elektrische motor + accu is een stuk goedkoper dan de aanschaf van een scooter, de pakkans is een stuk kleiner als je sneller wilt dan de maximale toegestane snelheid en je vertelt je ouders dat je de ebike ÈN accu zelf hebt gebouwd en ze zullen trots op je zijn: het zal goed van pas komen bij de lessen van Techniek en Natuurkunde! Een beetje nerdy om zelf accu’s te bouwen? Misschien een beetje. Maar is het nerdy om met diezelfde accu straks je scootervriendjes in te halen? Of deze te bouwen voor dat ene leuke meisje in je klas die er ook ééntje wilt?…

Filerijden of geruisloos door de natuur bewegen

Vaak genoeg lezen we verhalen van mensen die op hun eigen gebouwde eBike te werk gaan. Kilometers lange files worden op deze manier gemeden en de eBiker ergert zich niet meer aan andere mensen in het verkeer met middelvingers van andere gefrustreerde filerijders omdat er geen plek meer wordt gegund in het verplaatsen van de rijbaan, om maar een ‘dwarsstraat’ te noemen. Gezond, sportief, goedkoop en milieuvriendelijk op het werk aankomen geeft al een eerste goede voldoening, nog voordat je bent begonnen met werken!

Kortom

De redenen zijn eindeloos, je kunt jezelf misschien beter afvragen: waarom rijden mensen nog een brommer/scooter of ander milieuvervuilend, onderhoudsvretend, duur en onhandig voertuig? Of waarom kopen ze deze kant-en-klaar, terwijl het veel goedkoper kan en specifiek aan de hand van jouw specificaties kan worden samengesteld? Waarschijnlijk is dit te wijten aan onbekendheid: veel mensen weten niet hoe gemakkelijk je jouw eigen stalen ros een tweede leven kunt geven door deze te voorzien van een elektrische motor en accu. Jij inmiddels wel: laat gerust weten wat jou weerhoudt van de overstap naar een elektrische fiets? Of begin met bouwen! 

2 Responses to Waarom een eBike zelf bouwen?

  1. Exelixis Motorsport schreef:

    good article very hopeful

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *